Det finns många anledningar till att pastörisera den färskpressade äppelmusten. Pastörisering är en värmebehandling som dödar bakterier och mikroorganismer som kan bildas under lagring. Genom att pastörisera äppelmusten förlängs hållbarheten och gör det möjligt att förvara musten i rumstemperatur. Dessutom bevaras den goda smaken.
Ordet "pastörisering" kommer från den franske kemisten Louis Pasteur som upptäckte att mikroorganismer orsakar jäsning. Genom att värma upp livsmedel, så som äppelmust och annan färskpressad dryck, till en viss temperatur dödas de skadliga mikroorganismerna som orsakar jäsningen. Uppvärmningen gör således att livsmedlets hållbarhet ökar.
Fruktdrycker, exempelvis äppelmust, som har en naturligt hög fruktsyra behöver inte värmebehandlas i extremt höga temperaturer eftersom syran hämmar jäsningen och bakterietillväxten. Det gör att vitaminer, färg och smak kan bevaras även när drycken är pastöriserad.
Använd Pastör 27L som är en helautomatisk pastöriseringsmaskin. Du behöver bara fylla den med färskpressad juice eller must och ställa in temperaturen 80 grader i 6 minuter. Maskinen har en inbyggd slinga i botten som värmer upp musten. Efter pastöriseringen tappas den genom kranen till bag in box påsar eller flaskor.
Så snart som möjligt efter pastörisering och du fyllt flaskorna eller dina bag in box bör äppelmusten kylas. Genom att kyla den pastöriserade musten eller juicen minskar risken att smaken försämras. Det är även viktigt för hållbarheten.
Kylning kan ske i vattenkar där flaskorna eller bag in box påsarna placeras i kallt vatten. Temperaturen bör gärna nå 15°C eller lägre. Drycken kan sedan förvaras i kylrum och kylas till 8°C. Om det inte finns möjlighet att drycken förvaras i kylrum kan ett mörkt och svalt rum också fungera.
https://raapress.se/for-hemmabruk/utrustning/pastorisering/