Nyheter

Nu ska vi göra must. Följ guiden!

2023-08-01 18:02
Nu ska vi göra must. Följ guiden!

Innan du pressar din frukt

Innan det är dags att pressa dina äpplen eller annan frukt du ska använda i fruktpressen behöver du göra lite förberedelser. Exakt hur du ska gå tillväga beror lite på vilka frukter du ska pressa, men det finns ändå en grundprocess.

  1. Plocka och rengör frukterna
  2. Sortera bort frukt som du inte vill pressa, t.ex. frukt som börjat ruttna eller mögla
  3. Krossa frukterna i en fruktkross till en fruktmassa
  4. Låt fruktmassan vila i 4-24 timmar.

Äpplen och päron måste alltid krossas innan för att du ska då ut maximal mängd fruktsaft. Vattnigare frukter så som bär exempelvis behöver du inte krossa först, beroende på hur hårt skalet är. Men generellt rekommenderar vi att alltid krossa det du ska pressa. Eventuellt kan du hoppa över att låta fruktmassan vila innan pressning innan pressning, utbytet kan dock bli lägre om man avstår detta steg.


Alla fruktpressar består av en presskorg i rostfritt stål som fruktmassan pressas igenom. Juice eller musten kommer sedan att sippra ut genom hålen på korgen. I den rostfria presskorgen ska du ha ett filter, eller en så kallad silduk. Den förhindrar att större bitar fruktmassa eller kärnor slinker med och hamnar i juicen. På så vis får du en mycket klar och slät juice eller must från dina krossade frukter.


Så används fruktpressen

  1. Placera filtret i fruktpressen
  2. Placera ett uppsamlingskärl med en silduk på stativ under fruktpressen
  3. Lägg i de krossade äpplena eller vilken frukt du än ska pressa
  4. Pressa frukten och se hur musten börjar att sippra ut


Skruvpress / Fruktpress Original

Vår skruvpress, även kallad Fruktpress Original, är mycket enkel att använda och du kommer snabbt och smidigt i gång med pressningen. Fruktpressen är en skruvpress som gör det enkelt för dig att pressa frukter, trots att du sköter själva pressningen för hand. Tack vare en trapetsgängad stång får du ett kraftfullt tryck utan att du själv behöver lägga allt för mycket tyngd eller kraft på pressen. Du behöver ingen elektricitet eller vatten till en Fruktpress Original för att utföra pressningen. Efter användning används rinnande vatten för rengöring av fruktpressen.


Rengöring av fruktpressen


En viktig del i processen för att få en god juice eller must är att använda en väl rengjord fruktpress. Alla våra fruktpressar är tillverkade i högkvalitativt rostfritt stål, vilket gör dem enkla att rengöra. Var noga med att få bort alla rester från fruktmassan så att ingenting ligger kvar och samlar bakterier. Då finns det en stor risk att frukten du pressar nästa gång blir förstörd eller får en dålig smak.

Rengör fruktpressen direkt efter användning eftersom bitar av fasttorkad frukt och fruktmassa kan vara drygt att avlägsna efteråt. Eftersom presskorgen är tillverkad i rostfritt stål kan du rengöra den med varmt vatten och diskmedel. Var noga med att få bort alla rester från rengöringsprodukten du använder dig av.

Du behöver också rengöra filtret som du använder som silduk i fruktpressen. Våra filter kan rengöras både för hand och i lågt gradantal i tvättmaskinen. Även här är det mycket viktigt att du sköljer filtret noggrant så att det inte finns kvar resten av tvättmedel vid nästa pressning.

Tips för en bättre pressning

För att det ska gå så smidigt som möjligt när du ska använda din fruktpress vill vi ge dig våra bästa tips. Det först tipset är att ha tvättat, rensat och sorterat frukterna ordentligt innan du börjar. När du väl har påbörjat din pressning vill du inte upptäcka att det finns smutsiga eller dåliga frukter kvar som du måste plocka bort. Precis som med mycket annat kommer du får bäst resultat om förarbetet är ordentligt gjort.

Skippa inte att krossa frukten först. Vi rekommenderar att alltid krossa frukten innan pressning för att få det bästa resultatet och för att inte skada fruktpressen. Mängden must du får ut kommer vara mycket mindre än om du först kört frukten genom en fruktkross och sedan använder fruktmassan till pressningen.

Planera vilken smak du vill få ut på din juice eller must. Vill du göra äppeljuice med hallonsmak? Se då till att ha dina hallon redo att hälla i när det är dags att pressa äpplena. Har du flera äppelsorter kan du med fördel blanda dem i fruktkrossen eftersom godast must blir just av blandade sorter. Alternativt pressar du de olika sorterna var för sig och blandar musten efteråt, för att på så sätt pröva sig fram till den godaste blandningen av olika äppelsorter.

Lycka till med din pressning!


https://raapress.se/inspiration/vara-guider/sa-anvander-du-en-fruktpress/