Nyheter

Päronmust

2023-08-01 17:55
Päronmust

Päronmust



Gör din egen päronmust


Ta tillvara på dina päron. Det är enkelt att göra sin egen päronmust.

Det finns några saker att tänka på, läs mer om det i vårt recept.


30 min 10 liter


DU BEHÖVER

  • 10 liter päronmust
  • 35 gr citronsyra

GÖR SÅ HÄR

Päron och en del äppelsorter (t.ex. Cox varieties, Russets och Permains) är fulla av smak men har en låg halt av syra, vilket gör att musten inte blir så god då den blir för mild och mycket söt. Dessutom gör den låga halten av syra att det är svårt att förvara musten en längre tid.

För att göra en must av päron blanda antingen i must gjord av äpple med högre halt av syra eller tillsätt citronsyra. Vår rekommendation är att tillsätta 3,5 gram citronsyra per liter must. Smaka dig fram och anpassa mängden efter behov för att få en bra smak.

Det är avgörande att päronen plockas vid rätt tillfälle för att göra päronmust. Plockas de för tidigt är de för hårda att krossas och det blir lågt utbyte. Plockas päron däremot försent blir fruktmassan och pressningen bara en slammig sörja som inte går att få en bra must ifrån. Viktigt är att därefter tillsätta citronsyran för att du ska kunna pastörisera och förvara musten så som du gör för äppelmust.


https://raapress.se/kundservice/inspiration/guider/tillverka-paronmust/